Ylistys eläimille -Podcast

Podcast eläinkunnan ihmeellisyydestä

Eläinten mielen tutkimus on edistynyt harppauksin. Tämä podcast esittelee sen parhaita paloja.

Eläinoikeusakatemian Ylistys eläimille -sarja tekee tunnetuksi eläinkunnan ihmeellisyyttä. Kutsumme sinut hämmästelemään eläinten älykkyyttä ja tutustumaan niihin moniin muotoihin, joita mielellisyys eläinkunnassa saa. Sarja käsittelee myös ihmisen suhdetta muihin lajeihin mm. psykologian, historian ja kulttuurin näkökulmista.

Ylistys eläimille -podcastissa tapaat tutkijoita, muita asiantuntijoita ja taiteilijoita. Sarjan juontaa filosofi Elisa Aaltola.

6. jakso: Koirien ihmeellinen mieli

Vieraana on erityisesti koiriin perehtynyt eläinten käyttäytymistutkija Katriina Tiira.

Koirat ovat luultua huomattavasti älykkäämpiä olentoja, joilla on tutkitusti erilaisia persoonallisuuksia ja iso määrä tunteita. Mutta mitä kaikkea tiede kertoo koirien kognitiivisista kyvyistä: millaisia olentoja ”ihmisen parhaat ystävät” lopulta ovat? Entä miten ihmisen oma persoonallisuus ja tunteet vaikuttavat koiriin?

Avaa ja kuuntele 6. jakso Spotifyn palvelussa.

5. jakso: Hyvinvointipesu eli vuosisadan suurin huijaus

Vieraina maitoteollisuuden myyteistä väitöskirjaa tekevä Jenna Kuronen ja hyvinvointipesuun erikoistunut oikeustieteilijä Venla Mathlein.

Hyvinvointipesu on viherpesun kaltainen ilmiö, josta puhutaan hämmästyttävän vähän. Hyvinvointipesu jakaa disinformaatiota ja sumuttaa ihmisiä, mutta silti viranomaiset ovat olleet haluttomia puuttumaan siihen. Lihatalot saavatkin vapaasti valehdella kuluttajille. Mistä ihmeestä tässä kaikessa on kyse?

Filosofi Elisa Aaltolan vieraina ovat maitoteollisuuden myyteistä väitöskirjaa tekevä Jenna Kuronen ja hyvinvointipesuun erikoistunut oikeustieteilijä Venla Mathlein.

Avaa ja kuuntele 5. jakso Spotifyn palvelussa.

4. jakso: Ylistys kanoille!

Vieraana kanoihin erikoistunut kirjallisuudentutkija Helinä Ääri.

Maailmassa on noin 30 miljardia kanaa. Kana onkin tuotantoeläimistä selvästi yleisin. Silti monet tietävät tästä älykkäästä, lempeästä eläimestä varsin vähän. Eikä ihme, sillä kanoista puhutaan kulttuurissamme harvoin muutoin kuin ruokana.

Mitä, jos lähestyisimme kanoja toisin, heidän oman mielensä huomioiden? Tässä jaksossa ylistetään kanoja! Elisa Aaltolan vieraana on kanojen kanssa elävä kirjallisuudentutkija Helinä Ääri, jonka väitöskirja käsitteli kanojen kulttuurista kuvaa. Äärelle kana ei ole ruokaa, vaan mieleltään rikas kanssaeläjä.

Avaa ja kuuntele 4. jakso Spotifyn palvelussa.

3. jakso: laki, yhteiskunta ja eläinten näkökulma

Filosofi Elisa Aaltolan vieraana on eläinoikeudenuranuurtaja, oikeustieteilijä Birgitta Wahlberg. 

Miten lainsäädäntö ja yhteiskunta suhtautuvat eläinten mieleen? Antaako laki sijaa eläinten näkökulmalle?

Oikeustieteilijä Birgitta Wahlberg on tuonut eläinkysymyksen suomalaiseen oikeustieteelliseen keskusteluun ja perustanut aikoinaan Suomen Eläinoikeusjuristit ry:n. Häntä voikin pitää eläinoikeudensuomalaisena ”guruna”. Tästä parempaa asiantuntijaa eläinten mielen ja lainsäädännön suhteeseen löydy!

Avaa ja kuuntele jakso Spotifyn palvelussa.

2. jakso: Kirjallisuus ja Eläinten mieli

Filosofi Elisa Aaltolan vieraana on arvostettu kirjailija Tiina Raevaara.

Mitä keinoja kirjailijalla on ymmärtää toisenlajisten eläinten näkökulmia? Mikä rooli tunteilla ja tarinoilla on eläinten mielen tavoittamisessa?

Kirjailija Tiina Raevaara tunnetaan älyllisesti uteliaasta kauno- ja tietokirjallisuudestaan. Hän on voittanut sillä useita palkintoja, mukaanlukien tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Pro Scientia -palkinnon. Raevaara on myös näkyvä luonnon ja eläinten puolestapuhuja, yksi ”Eevan tyttäristä”.

Avaa ja kuuntele Spotifyn palvelussa.

1. Jakso: käyttäytymistieteilijän näkökulma

Ensimmäisessä jaksossa vieraana on biologi, eläinten käyttäytymistieteen tohtori Helena Telkänranta.

Laajasti arvostettu Helena Telkänranta on tutkinut eläinten mieltä pitkään ja kirjoittanut siitä lukuisia palkittuja kirjoja. Telkänrannan tunnetuin ja tunnustetuin teos, Millaista on olla eläin?, on palkittu mm. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.

Avaa ja kuuntele Spotifyn palvelussa.

Jakson alussa esitellään Eläinoikeusakatemian syntytarina. Tervetuloa eläinten mielen hämmästyttävään maailmaan!



Liity jäseneksemme tästä!